По остварената  заедничка  соработка со  Продавницата за уметнички материјали  Касвер – Ц и националната галерија на Македонија  на 27.10 .2009 година организиран е  ликовен хепенинг  на  плоштадот  Македонија   заедно со ученици од неколку други  основни училишта.

По  завршувањето на хепенингот  организирана е аукција на дела од ученици  во просториите на Мултимедијалниот  центар Мала Станица  и  финансиските сретства што се собрани се подарени во форма на  Сликарски  и уметнички  Материјали  за потребите на училиштето.